Met 1 teen in het water


Gisteren sprak ik op een feestje een gerenommeerd theaterman, wiens naam ik even in het midden laat. Ik bewonder hem, omdat hij ieder jaar meerdere voorstellingen of theaterfestivals produceert. En dat is niet niks.

Ik ken hem via via en hij vroeg mij naar de Sint Show. Dus ik vertelde hem hoe wij in nog geen drie weken 15 voorstellingen hebben gespeeld. Daarna vroeg hij of het financieel ook wat uit heeft gehaald en ik vertelde hem dat ik weer even vooruit kan. En ten slotte vroeg hij wat ik nu wilde gaan doen. Baf! Ik werd voor het eerst in 2016 geconfronteerd met wat ik in mijn hoofd nog een beetje aan het onderzoeken was. Moest ik het hem zeggen?

1 teen in het water, levolutie‘Levolutie!’, het was eruit voor ik het wist. Ik vertelde hem over de voorstelling, die ik al heel lang wil maken. Die onnoemelijke kracht van de mens en de tijd waarin we leven. Ontketen jezelf en maak de wereld, die we met z’n allen willen creëren.

En terwijl ik hem daarover vertelde, voelde ik de bubbels in mij omhoog borrelen, als een champagnefles, die nodig ontkurkt moet worden. Ja, het klinkt misschien resoluut, maar ik twijfel niet meer. Daar waar ik voorgaande jaren misschien nog wat onderzoekend was, weet ik het nu zeker.

Ik voel het vanuit mijn tenen: “Levolutie!”. Ik moet het maken! Het gaat over die kracht, wat ons verbind: Wij, die mensen van deze aarde, die niet alleen zien dat het anders kan, maar ook daadwerkelijk en daadkrachtig een verschil maken.

Zo plaatste Gerhardt deze week een bericht op Facebook. Gerhardt is een fijne artiest, die mooie muziek maakt. Hij had een korte documentaire gedeeld, waarin aan het licht kwam hoe willens en wetens V&D om zeep was geholpen door een Amerikaans bedrijf. Zij kopen grote bedrijven op en ontmantelen deze (zoals ze bij V&D al het ontroerend goed hebben verkocht), stoppen de winsten in eigen zak en laten dan de boel failliet gaan. Daar kwam ook nog eens bij dat dit bedrijf o.a. investeert met geld van Nederlandse Pensioenfondsen. (klik hier voor de 11 minuten documentaire en je weet van de hoed en de rand).

Nadat Gerhardt dit bericht had gedeeld kwam er een stroom reacties op gang. Genoeg voor hem om zich gesteund te voelen en een speciale pagina op Facebook aan te maken. Zo verzamelde hij kamervragen, zodat de onfrisse praktijken binnen onze politiek besproken kunnen worden. En eventjes kort door de bocht: dat is hem gelukt! Hij heeft contact gezocht met kamerleden. En de vragen gaan gesteld worden.

ontketen jezelf, fluitend opstaan, kanteling, Jan-Willem van BalenOveral in de wereld herpakken mensen hun (burger)KRACHT. Drie jonge ondernemers uit Amsterdam zijn twee jaar geleden een nieuwe energiemaatschappij begonnen: Van de bron. Ze zeggen hierover: ‘We willen die vastgeroeste markt openbreken en de transitie naar duurzamere energieopwekking versnellen’. Van de Bron biedt boeren en andere onafhankelijke energiebronnen een betere prijs dan de grote energiemaatschappijen. Dit kan, omdat ze de stroom direct aan de consument leveren, die op zijn beurt voordeliger uit is. (Van de bron maakt geen marge over de verkochte energie). ‘Grote energiemaatschappijen maken te veel winst. En daarbij: je weet nooit of je stroom echt groen is. Bij ons wel. Je kiest namelijk zelf waar jouw stroom vandaan komt’ aldus Aart van Veller.

Als consument kies je dus zelf de plek waar je stroom wordt opgewekt. Daarin zijn ze bij Van de bron uniek. Een voorbeeld is een boerengezin uit Lelystad, de familie Smit, die biologische groente teelt. Zij plaatsten drie windmolens op hun grond, waar ze nu 1200 gezinnen mee van stroom voorzien.

Jan-Willem, fluitend opstaan, met 1 teen in het waterNog wat voorbeelden van MensenKracht:
In mijn blog van vorige week vertelde ik al over 350.org, een Amerikaanse organisatie die burgers in de wereld stimuleren om een vuist te maken tegen investeringen in fossiele brandstoffen. En met succes. Zo is er in Engeland een advocate, die een nieuw platform heeft geïntroduceerd: Crowdjustice, waar je via crowdfunding rechtszaken kunt financieren. Rechtszaken, die normaliter niet op te brengen zijn voor burgers. In Griekenland voelden bewoners van Thessalonikizich zich genoodzaakt om in verzet te komen tegen de privatisering van hun drinkwaterbedrijf. Met als doel zelf het bedrijf te gaan runnen. Inmiddels worden ze door 22 organisaties ondersteund en kan de Griekse regering niet meer om hun heen.

afval, Jan-Willem van Balen, met 1 teen in het water, Albina Ruiz RiosAlbina Ruiz Rios uit Peru, zag de verloedering van haar stad door de alsmaar groeiende afvalbergen. Ze introduceerde Gezonde Stad (Ciudad Saludable) en wist daarmee 1500 niet officiële vuilnismannen te bewegen om gezamenlijk aan de slag te gaan.

Nu heeft haar organisatie inmiddels meer dan 13 bedrijfjes helpen opzetten, waarmee ze in 20 steden voor zo’n 150 mensen werk heeft gecreëerd. Zo’n 3 miljoen stedelingen profiteren dagelijks van een gezondere leefomgeving.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Burgers, die zien wat er gaande is en hoe het anders kan, ten voordele van ons allemaal. En het mooie is, dat ze het ook daadwerkelijk doen!

Daar komt nog iets bij: er is niets zo mooi als werken vanuit je hart. Okee, en natuurlijk vanuit jouw expertise. Vraag mij niet om een schonere motor te ontwikkelen. Dat kan ik niet. Ik zal een theatervoorstelling maken. Ik ga de wereld laten zien wat voor power wij allemaal bezitten. Dat wil mijn hart, dat is mijn kracht.

Zo! Daarmee heb ik 1 teen in het water gezet. Koud water of koudwatervrees? Ik laat het je weten. Want natuurlijk houd ik je op de hoogte dit jaar met nieuwe blogs over “Dwars Denker & Anders Doeners” en de voortgang van “Levolutie!”.

Want ik moet nu als de sodemieter aan de slag. Kom jij naar me kijken in het theater? Heel graag lees ik je reacties en steun.

Ik wens jou een krachtig 2016. Laat je niet verleiden tot doemdenken. Luister naar je hart.

Grote groet,

Jan-Willem

 

Als toegift een muziekvideo van Gerhardt, ook over het hart.
(En voor de oplettende kijker: die weet gelijk waar ik hem van ken.)

Voor het verspreiden van de nodige hoop in de wereld: deel deze blog, tweet
of schrijf je in op de Blog Brief (zie rechts), dan houdt ik je op de hoogte wanneer
er een nieuwe Maandag Ochtend Blog verschijnt.

 

Geplaatst in JW's blog.

Geef een reactie