Het jeukt om ons heen!


Ik ben veel onderweg de laatste tijd. Om mijn nieuwe theaterproject ‘Levolutie!’ te gaan bouwen (eh… louwlen, bedoel ik natuurlijk 🙂 ) bezoek ik bijeenkomsten van allerlei disciplines.

Zo kwam ik een paar weken geleden bij DORA, wat staat voor Duurzaam Ondernemen Regio Amsterdam. Zij houden vier keer per jaar een bijeenkomst om informatie uit te wisselen. Ik kwam er veel initiatieven tegen, die ik allemaal mooi vond. Oh, er is zoveel moois aan de horizon, als jij eens zag wat ik allemaal zie.

Maar ik wil het nu even hebben over Rob van de Star. Ik hoorde hem die avond praten over Crogger. Dat is een platform wat hij heeft opgezet. (Nee, niet de bekende plastic schoenen, dat is een ander merk).

Crogger is een platform, waar je een klusje kunt opzetten of afhalen. Zoals het mededelingenbord bij de Albert Heijn, zeg maar. Je bepaalt wat je wilt aanbieden of gedaan krijgen. Evenals wat je daarvoor wilt hebben (een tegenprestatie, een appeltaart, niets of gewoon geld).

Rob van de Star, deel economie, GeldRob van de Star begon met Crogger, omdat hij ervan overtuigd is dat er steeds minder werk zal zijn in de toekomst en wij een andere manier moeten vinden om diensten en goederen uit te kunnen wisselen. “De deeleconomie zoekt naar nieuwe manieren om te verbinden” aldus Rob. Het is al actief in verschillende delen van het land, maar zou met goede pr makkelijk kunnen uitgroeien tot ons landelijk bekende prikbord. Zoiets als Marktplaats nu al is.

Niet alleen Rob ziet de tendens van de online coöperatieve platforms toenemen. Neal Gorenflo is adviseur op het gebied van de deeleconomie en heeft o.a. Shareable opgericht, wat een platform is waar je verschillende platforms kunt vinden op het gebied van delen (volgt u het nog?). Neem hier maar eens een kijkje en het zal je duizelen. Sommigen worden geboren uit vraag, anderen uit noodzaak. Onze welvaart verandert namelijk en zo ook onze manier van het bouwen aan ons welzijn.

fluitend opstaan, deel economie, samenwerken,
Het afbrokkelen van onze Europese rijkdom vraagt om andere aanpak, andere inzichten gebaseerd op hele andere denk-vormen

 

Dat we steeds meer armoede om ons heen zien, is geen illusie. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. De middenklasse slinkt nog steeds. Op die manier kunnen we geen grote economische groei meer verwachten. Daarbij is een steeds luider gestelde vraag: “Is economische groei nu wel het meest ultieme?” (of moeten we op zoek naar een ander stelsel?)

Twee weken geleden was ik bij een bijeenkomst over Armoede. Na de presentatie sprak ik iemand van de U.V.A. die mij vertelde over een nieuw initiatief van deze Universiteit, waarvoor hij mede verantwoordelijk is. Je kunt als student bij De Bildung Academie een semester lang (fulltime) werken aan zelfontplooiing en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.

Fantastisch!, dacht ik: eindelijk een stap in de goede richting, want studeren is niet alleen het kennen van feiten of handig worden in een bepaald vakgebied. Het is ook jezelf leren kennen t.o.v. de wereld om je heen.’ Gijs vertelde mij dat hij verantwoordelijk is voor de module ‘Geld’. En dat ze studenten inzicht willen bieden in de veranderende wereld, in dit geval dus t.a.v. het onderwerp ‘Geld’. Zo zijn er andere modules, waaronder ‘Spullen’, ‘Rebellie’ of ‘Energie’.

De afgelopen maanden heb ik na zitten denken over ‘hoe wij onze samenleving kunnen verduurzamen of zorgzamer maken?’. Waar moet je nu echt beginnen? Volgens mij ligt de grondslag bij het erkennen dat armoede de oorzaak is van sociale onevenwichtigheid, waar IEDEREEN mee te maken heeft. De steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk moet geslecht worden, willen wij als mensen onszelf rijk kunnen voelen en in welzijn kunnen leven. Dit vraagt om een geheel andere mentaliteit en overtuiging dan hetgeen waar we de afgelopen jaren onze maatschappij op hebben gebouwd.

Zoals de Engelse onderzoeker Richard Wilkinson constateerde: des te kleiner de inkomensongelijkheid in een land des te rustiger een samenleving is. Er zijn dan veel minder sociale problemen, zoals tienerzwangerschappen, zwervers, depressies (en slikken van antidepressiva), geweldplegingen, etc. We kunnen daarmee dus stellen dat de armoede om ons heen ons allemaal aangaat.

fluitend opstaan, jongeren en ideeën, De BildungacademieEn daarom is het juist zo goed dat een initiatief als DE BILDUNGSACADEMIE bestaat. Jongeren, die zichzelf vragen stellen over de meest basale onderwerpen. Kijk, we zullen niet naar een communistisch systeem moeten, evenals we nu weten dat de consumptiemaatschappij van het kapitalistische systeem het geluk ook niet brengt.

De jeugd is de toekomst, is het gezegde. En daarom moeten met name jongeren zichzelf deze vragen stellen, die wij onszelf niet gesteld hebben. Of waarin wij onszelf monddood hebben gemaakt, omdat wij door de welvaart ons dat lieten aanleunen. Het is nu de tijd om nieuwe zaden te planten, want anders zitten we over 30 tot 50 jaar nog met dezelfde puinhopen.

Als we oude overtuigingen kunnen omvormen met nieuwe inzichten, kan een ander soort maatschappij gebouwd worden. Ach, lieve mensen, het jeukt om ons heen van de ideeën en initiatieven.

Ik ga Gijs a.s. woensdag weer zien. Misschien mag ik namelijk de eerste studenten van deze academie assisteren bij hun presentatie. Hoe zullen zij het ervaren hebben? Wow, zin in! Voel je het tintelen?

Keep you posted. Tot de volgende blog.

 

Grote groet,

 

Jan-Willem

 

Like de blog of deel hem op facebook, we hebben nog meer louwlers nodig om de wereld wat mooier te maken.
Of schrijf je in de op Blog Brief (zie rechts).

Geplaatst in JW's blog.

Geef een reactie