Gezond verstand tegen een ‘prikkie’


Mijn moeder zei vroeger altijd: ‘Je hebt goede en slechte loodgieters’, waarmee ze bedoelde dat je in ieder vak goede en slechte uitvoerders hebt. Daar kan ik veel mee en ik ben ze dan ook vaak tegen gekomen: goede caissières, slechte caissières, goede automonteurs, slechte automonteurs, goede ambtenaren, hele slechte ambtenaren.Fluitend Opstaan, Jan Donegan, vaccinaties, beter leven

En hele slechte dokters. Zo had ik als kleine jongen veelvuldig last van oorontsteking. Al snel moest ik naar de specialist, want de kwaal was hardnekkig. De dokter gaf mij antibiotica en het loopoor hield op. Maar na enige tijd begon het weer. En de cyclus herhaalde zich. Lang verhaal kort? In de paar jaar dat ik bij deze kno-arts liep, kwam hij niet verder dan antibiotica voorschrijven.

Met het gevolg dat mijn gehoorbeentjes in het linkeroor geheel verrot waren. En ik aan die kant zo goed als doof ben. Pas later hoorde ik meer verhalen over deze man, maar het schaap was inmiddels al verdronken in de put.

Dat was mijn zoveelste aanvaring met onze gezondheidszorg. Als baby kwam ik te wereld met een klompvoet. Mijn ouders waren zo goed om mij direct daaraan te laten behandelen. Helaas heeft de dokter de pees van mijn rechtervoet iets te kort ingenomen. Ach, kleinigheidje hou je altijd.

Natuurlijk zijn er ook hele goede loodgieters, laat dat even duidelijk zijn. Het enige wat mij zo stoort aan het medische aspect is dat mensen alles wat de dokter voorschrijft zien als wondermiddelen en zo weinig werkelijke vraagtekens gezet worden. Bijna, alsof het heiligschennis is, als je kritiek uit op onze pillenboeren.

Kijk. Natuurlijk moet een arts weten hoe een lichaam in elkaar steekt, net als een automonteur het binnenste van de auto moet kennen. Maar de daadwerkelijke samenstelling van medicijnen of wat de stoffen daadwerkelijk doen, daarin schort soms nogal wat kennis. Men weet vooral wàt ze moeten voorschrijven.

Vaccinaties, Jan-Willem van Balen,Jane Donegan leerde tijdens haar medicijnen studie hoe belangrijk vaccinaties zijn geweest. Ook tijdens haar beginperiode als arts was er geen ruimte voor kritiek en heeft ze menig verontrustende ouder overgehaald om hun kind te vaccineren, inclusief die van haarzelf.

Stomme zet vindt ze nu. Het keerpunt kwam in 1994, toen de overheid 7 miljoen kinderen wilde vaccineren tegen mazelen en rodehond. Jane vond dit vreemd. Waarom was er een vrees voor een epidemie? De eerste vaccinatie was toch afdoende? Daardoor zou je de rest van je leven immuun zijn tegen ziektes als deze.

Hoe ze ook de bijgesloten informatie onderzocht. Ze kwam er maar niet achter, waarom er dit keer zelfs 2 vaccinaties aan te pas moest komen. Ze besloot op onderzoek uit te gaan en stuitte op bewijzen dat bij het opkomen van het vaccineren sterftecijfers al lang aan het dalen waren.

Neem de kinkhoest: rond 1950 ligt het sterftecijfer op minder dan 400. Niet veel later wordt het vaccin geïntroduceerd en verdwijnt de kinkhoest. Maar de dalende lijn was al ingezet (zonder enig vaccin). Want in 1847 lag het sterftecijfer voor kinkhoest rond de 10.000 slachtoffers.

Fluitend Opstaan, Jane Donegan, prik, medicijnen,Dit kwam door de verandering van omstandigheden’ zegt Jan Donegan. ‘Eerst trokken door de industriële revolutie mensen massaal naar de stad, waar men op elkaar, zonder schoon drinkwater, tussen de uitwerpselen leefden. Grote armoede heerste en als je geluk had at je wat brood en jam en dronk je een kop thee. Groente was niet veel voorhanden in de grote stad voor zoveel mensen. Weinig goede voeding, maar wel 19-urige werkdagen. De infectieziektes namen toe. Pas later kwamen de maatschappelijke veranderingen. Spoorlijnen werden aangelegd. Groente bereikte de stad per stoomtrein. De eerste rioleringen deden hun intrede. Er kwam schoon drinkwater. Er kwamen huisvestingswetten met minimumeisen aan ventilatie e.d. Dat is het moment dat de sterftecijfers enorm gaan dalen. Alleen in de opleiding tot arts wordt ons voorgehouden dat de intrede van de vaccinaties de eer toebehoort.’

Jane vraagt zich af waarom we wel moeders waarschuwen om hun baby geen noten, citrusvruchten of tarwe te geven. Maar dat we de kleine lijfjes wel inspuiten met vreemde materialen zoals aluminiumzouten of formaldehyde. Van dat laatste is zelfs in dokterspraktijken posters te vinden, waarop staat dat dit in sigarettenrook zit en dat het wordt gebruikt om lijken te balsemen. ‘Ik zie het als gezond verstand dat je een jong lichaam schade toedient als je het hiermee inspuit’.

Er komen steeds meer verhalen over catastrofale bijwerkingen door vaccinaties. Terwijl polio al uiterst zeldzaam was in India, wist de vaccinatielobby 2,5 miljard dollar bij elkaar te harken. Een bedrag wat nodig was om iedereen daar oraal te vaccineren tegen polio. Het enige vreemde verschijnsel deed zich voor: namelijk dat een andere verlammingsverschijnsel (NPAFP), wat samenhangt met het gebruik van het orale vaccin (en 2 x zo dodelijk is), opeens schrikbarend toenam. Zo’n extra 47.500  gevallen werden in 2011 gerapporteerd.

Maar wat dan te doen, kun je Jane vragen? ‘Weet je, zegt ze, ons lichaam gedraagt zich net als de natuur volgens een bepaalde logica. Dus wanneer een kind een volgende groeispurt krijgt, of een nieuwe tand, of het jonge lichaam reageert op stress (van bijv. een nieuwe school), dan houdt het lichaam eerst grote schoonmaak.Jane Donegan, vaccinaties, bacillen Het doel daarvan is dat d.m.v. de lichaamstemperatuurstijging de enzymen beter hun werk kunnen doen. Als je kind vol slijm zit, uitslag heeft, zweet of diaree heeft, is een natuurlijk verschijnsel. Het lichaam sterkt zich. Dat moeten we niet de kop indrukken, want dan mist het de natuurlijke toenemende kracht en afweergeschut. Ouders moeten in zo’n geval het raam openen, het kind veel laten drinken en weinig laten eten. Vaccins zijn paardenmiddelen voor wat doorgaans geldt als onschuldige kinderziekten of inmiddels uiterst zeldzame infectieziekten, die inmiddels goed te behandelen zijn.

Ik heb al eerder geschreven dat ik op 28 jarige leeftijd kanker kreeg. Ik ben blij met mijn dokter, die de juiste chemo’s heeft voorgeschreven en handelde naar de beste inzichten. Dat was een goede loodgieter.

Toch zoek ik nu, bij kleine aandoeningen, eerst naar alternatieve geneesmiddelen of behandelingen, zoals bijv. accupunctuur. En ja: ook hierin heb je slechte loodgieters. Toch zien we de lange arm van de farmaceutische industrie al oprukken: op Europees niveau worden regels steeds meer aan banden gelegd. Zo mogen homeopathische middelen niet meer vertellen waartoe het dient en mag er in de media niet meer geschreven worden over de werking hiervan.

Zullen de aandeelhouders van de pillenfabrieken zich bedreigt voelen?

Op 31 oktober 2004 verleende het stadje Prestonpans (Schotland) officieel pardon aan 81 personen (en katten) die in de 16e en 17e eeuw werden geëxecuteerd wegens hekserij. Hoeveel jaar zal het duren voordat de farmaceutische industrie pardon verleent aan al die goeie alternatieve geneeswijzen?

Onze gezondheid is een industrie en zo lang we het zo kunnen zien, is de vraag: wat wil ik consumeren?

Grote gezonde groet,

Jan-Willem

Like of deel deze Blog, ik ben je uiterst dankbaar.
Want zonder wakker worden in deze wereld sukkelen we maar verder…

Geplaatst in JW's blog.

Geef een reactie